Att dricka lite finare kaffe.

Det är skillnad på kaffe och kaffe. Den här sorten hör till kategorin specialkaffe. Bönor med hög kvalitet som kommer från mindre odlingar och gårdar, som ska drickas färskrostat för att man ska få uppleva alla de smaker som erbjuds.

Kaffe är en färskvara

  Vi känner kaffet som en torrvara, det står vakuumförpackat i skafferiet ett år utan att egentligen tappa någon smak eller lukt. Specialkaffe packas istället i påsar med envägsventiler som släpper ut koldioxiden som extraheras ur bönorna efter rostning men släpper inte in någon luft som då snabbt skulle försämra smaken.

  Bäst före datum på specialkaffe sätts generellt från tre till nio månader, beroende på packningsmetod och hur mycket manuell hantering man har.

Med specialkaffe har man bättre kontroll över hela produktionskedjan och vägen från bonde till kaffedrickare blir kortare. Certifikaten gör även sitt jobb för att förbättra förhållandena för både arbetare och miljön, så som Rainforest Alliance, Fair Trade och ekologiskt.

Ett Mathantverk

Jag börjar min verksamhet  på en mycket liten skala vilket medför mycket manuellt arbete med fingertoppskänsla. Det är tre till 5 månaders bäst före datum på kaffet, under den tiden kan jag garantera att smakerna håller högsta kvalitet. Men förvarar man det torrt och tätt förslutet kan kaffet hålla mycket längre, fast det inte smakar som det gjorde innan så blir det inte farligt att dricka.

  Men detta kaffe ska man behandla som en färskvara och dricka det så fort som möjligt efter inköp för att få den fulländade upplevelsen av de härligaste smakerna som kommer från ett färskrostat kaffe.

  En öppnad påse rekommenderas att man håller tätt försluten och dricker upp​ inom en månad. Tar man en kopp om dagen räcker påsen precis just en månad.

Det går bra att förvara kaffet i kylskåpet men var försiktig att det inte kommer in någon fukt. Om man kyler hela rostade bönor så ta fram de en stund innan du maler så att de hinner nå rumstemperatur.

 Jag bjuder in er alla till en värld av de finaste av smaker och mest fantastiska av dofter som kan komma från en fin kopp kaffe. Välkomna!

Hälsningar

Sanna Sarling

Kafferostare